Ahlan Wasahlan...

Dunia ini kita singgah sebentar untuk meneruskan perjalanan ke tempat yang abadi

Selasa, 16 Ogos 2011

Tips Berpuasa Tapi BFOD (Breast Feed On Demand)

Letih, dehidrasi, nak pitam... macam2 ada kalau anak kecil BFOD. Tapi demi nak memberikan yang terbaik untuk si kecil, si ibu sanggup lakukan apa sahaja. Sedikit pengetahuan saya perolehi daripada pembacaan dan sumber internet tentang permasalahan berpuasa tapi menyusukan, dan ada juga tips melalui pengalaman diri sendiri, check it out...1. Minum banyak air putih semasa bersahur dan berbuka.


2. Makanan yang diambil perlu lengkap zat vitamin, protein, karbohidrat dsbnya.


3. Jangan lupa minum segelas susu pada waktu sahur dan sebelum tidur pada waktu malam.


4. Elok juga jika ambil apa2 supplement seperti spirulina, minyak ikan dan apa2 yg disarankan baik untuk penyusuan.


5. Makan buah kurma (kalau boleh sampai nak termuntah) That's what my husband said almost everyday. Sebut tentang makan kurma, bagi yang tidak menggemari buah kurma, apa kata tukar daripada memakan secara mentah dengan memakannya secara bergoreng. Goreng dengan tepung macam kita buat goreng pisang. MasyaAllah, rasanya lebih sedap dari cempedak goreng. Cubalah (Iklan jap...hehehe).


6. Makan daging setiap hari (bagi ibu yg bertubuh kurus), yg berbadan besar plak inilah masanya nak menguruskan badan (tapi jgn alihkan niat berpuasa untuk mencari keredhaanNya). Daging pula biarlah daging kambing seeloknya.


7. Selepas solat terawih, makanlah lagi... (bagi saya yang suka kepada makanan, makan adalah tidak menjadi hal)


8. Penting sekali adalah niat menyusukan... Lillahi Taala.


*** Ini mungkin tips yang sesuai untuk memperbanyakkan air susu, saya masih lagi kurang arif untuk tempoh yang sesuai untuk memerah. But i will go for it.


Till then, bye and Walllahu A'lam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan