Ahlan Wasahlan...

Dunia ini kita singgah sebentar untuk meneruskan perjalanan ke tempat yang abadi

Sabtu, 13 Ogos 2011

Hipoglikemia
The title sounds like phewww.... bunyi macam mengeluh, kerana tiba-tiba bercakap tentang dunia perubatan. Jika tidak mengalami sendiri, masakan kita nak ambil tahu perkara-perkara yang asing dengan dunia kita. Correct me if i'm wrong, but this is the very2 reality that we shud remember. Betul lah kan... ada tak kita nak ambil tahu tentang penyakit2 lain, jika bukan kita atau family members yang mengidapnya. SAME TO ME...24 Jun 2011, saya selamat melahirkan Muhammad Al-Ameen seberat 4.1kg secara normal di Hosp. Raub pada waktu Dhuha. Sakit agak lama berbanding melahirkan 3 yang lain, dengan bukaan tak berganjak 5cm untuk beberapa jam. Walau bagaimanapun syukur, kerana staffnurse yang bertugas sangat profesional dengan tugasnya. Selamat melahirkan, baby dikhabarkan mengalami masalah kurang gula dalam darah dan digelar hipo. Jururawat menasihatkan supaya segera menyusukan sebaik semua urusan melahirkan selesai dan memang itu yang saya lakukan setiap kali tiba di katil pemindahan dari labour room.Sejam kemudian, bacaan gula dalam darah diambil lagi di tumit baby. Bacaan yang semakin rendah membuatkan hati sedikit gusar dan nurse mula memberitahu akibat dan masalah jika situasi seperti ini berterusan. Paling saya takut apabila akan melibatkan masalah pada otak atau fungsi organ yang lain. Saya relakan baby di 'topup' dengan susu formula jika itu dapat menyelesaikan masalahnya, dan syukur kerana bacaan gulanya sedikit meningkat. Tapi ia tidak bertahan lama........


Bacaan yang turun naik, turun naik menyebabkan kami anak beranak tidak dibenarkan discaj sebaliknya dipindahkan ke wad kanak-kanak pada hari ke 2. Hati semakin gusar bila situasi masih lagi sama. Geram kerana breastmilk tidak cukup untuk membantu baby... Ya Allah. Dan geram bila doktor tidak membenarkan susu formula diberikan padahal penggunaan susu tersebut dilihat dapat meningkatkan kadar bacaan gula sementara menunggu breastmilk saya membengkak. Sehinggalah mereka membuat keputusan agar kami anak beranak dihantar ke Hosp Temerloh kerana di sana ada doktor pakar yang boleh mendiagnos masalah sebenar, paling saya dan suami gerun apabila mereka membuat andaian baby ada jangkitan kuman yang menyebabkan bacaan gulanya turun naik dan tidak stabil. Oh Tuhan, tabahkan hati kami, dia masih terlalu kecil untuk ujian begini. There's no word to say, nobody know inside me, deep inside me...

Tiba di HOSHAS, Temerloh (26 Jun 2011)

Baby ditempatkan di NICU, menangis dalam hati bila baby menangis sekuat2 hati tatkala pelbagai ujian dijalankan keatasnya, tapi saya sabarkan diri untuk kesembuhan baby juga dan paras gula semakin rendah sewaktu bacaan kali akhir diambil. Setelah disusukan,baby ditempatkan di cot khas dan lampu turut dipasang kerana baby turut jaundis ketika itu. Dan saya... Saya tanpa sesiapa, babah telahpun pulang dan saya tahu dia berat untuk lakukan itu.. pulang dan berjauhan dari kami berdua. Hanya handphone yang tinggal untuk menghubungkan berita. Baby tidur... mungkin penat meraung bercampur dengan sikap ketika jaundis juga yang kerap tidur atau juga dia sedang hipo...

Melawan kepayahan berpantang, setiap masa saya disisinya. Menyusukannya sekerap mungkin sepanjang malam.... bertarung dengan kesakitan akibat bengkak susu. Baby you need to help mama. Dengan badan yang gagah, baby menyusu dengan keperluan badannya, sedikit lega dan proses tersebut berlaku setiap satu jam.

Dan kira-kira pukul 6 pagi keesokannya saya dapati glukos yang masuk menerusi jarum di tangan baby telah ditanggalkan, dan lawatan doktor pakar pagi itu memutuskan agar baby tidak perlu lagi berada di bawah lampu, jaundisnya telah turun. Syukur.... Gud news yang akan mama khabarkan pada babah dik.

Hari kedua di HOSHAS, saya sudah mula boleh berbual2 dengan patient yang lain berbanding hari sebelumnya.Bila ramai kenalan, termuhasabah diri dengan masalah sendiri. Masalah saya cukup ringan sebenarnya berbanding ibu2 yang lain. Pramatang, masalah pernafasan, jaundis yg teruk... jangkitan pada pusat dan mata.

Saya dimaklumkan pada hari pertama di HOSHAS, baby akan dimasukkan antibiotik, sekiranya antibiotik tidak sesuai atau dengan kata lain bacaan paras gula masih turun naik, para doktor akan mengandaikan ada jangkitan kuman telah berlaku. Dan pada hari ke3, saya seperti biasa adalah muka yang sangat familiar di NICU kerana lewat sejam sekali sy akan bertenggek di cot dan menyusukan baby sambil menunggu kedatangan doktor pakar.Seperti ada berita gembira pada hari ketiga mengikut andaian saya dan itulah yang terjadi... baby dibenarkan discaj kerana paras gula telah stabil. Berkat doa semua termasuk para habaib, babah adik dan semua yang tahu tentang berita adik di NICU, adik telah sembuh dengan nasihat,sekiranya adik kelihatan lemah dan kurang menyusu, segera bawa ke hospital.


Kini, setelah sebulan lebih peristiwa tersebut,adik membesar bagai johan... dengan berat sebanyak 6.2kg pada usia sebulan, adik dah sihat sepenuhnya. Muhammad, you make my night shorter, love stronger, past forgotten. Luv u..
Tiada ulasan:

Catat Ulasan